fredag 14. mai 2010

Black Mamba BoyNå har jeg akkurat lest ferdig boken Black Mamba Boy av engelsksomaliske Nadifa Mohamed. Dette er en vakker og  sterk bok om en liten gutts oppvekst og kamp for tilværelsen. Fortellingen starter i 1935, og vi følger Jama, hovedpersonen, gjennom flere år. Han lever et tøft og røft liv, men boken oser av livslede og vilje til å klare seg.

Jama har aldri truffet sin far, og når moren dør bestemmer han seg for å finne faren sin. Han legger ut på en lang reise og følger i farens fotspor. Klanen han tilhører har et slags informasjonsnett slik at de bringer hverandre nytt om andre gjennom dette. Slik vet Jama hvor han skal reise for å finne faren.

Jamas reise skal vare i flere år, og han opplever mye. Gode ting og dårlige ting. Dette er likevel ingen vond eller ubehagelig bok å lese. Alt er skildret vakkert og med en enkelhet som kler boken. Jeg ble sterkt rørt flere ganger, men også imponert over viljen til leve og å skape sine egne muligheter.

Nadifa Mohamed har fortalt sin fars historie i denne boken, og det gjør den kanskje ekstra sterk. Hun vil hedre ham og andre som har slike historier å fortelle. Jeg anbefaler Black Mamba Boy på det sterkeste. Boken utgis på norsk til høsten med tittelen Svart Mamba.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar