fredag 2. april 2010

Vinter i Madrid

I natt leste jeg ferdig Vinter i Madrid av C. J. Sansom. Dette er en flott bok jeg trygt anbefaler videre. Den ytre rammen er Spania generelt og Madrid spesielt under andre verdenskrig. Spania var nøytralt under krigen, men diktatoren Franco var under sterkt press både fra tyskerne og de allierte. Tyskerne håpet å få Spania med i krigen, mens de allierte ønsket at landet fortsatt var nøytralt.

Men det som nok preget Spania mest på denne tiden var Francos diktatoriske styre og etterdønningene av den fryktelige borkerkrigen som herjet landet på 30-tallet. Dette er en del av våre nære Europahistorie jeg hadde veldig godt av å få en oppfriskning av, og leseopplevelsen forsterkes kraftig når man kan tilegne seg mer kunnskap underveis. Forfatteren er historiker, og det er tydelig at han har god kunnskap om Spanias historie.

I det herjede Madrid møter vi tre engelskmenn, ambassadetolken Harry, forretningsmannen Sandy og hans kjæreste Barbara. Hun er tidligere sykepleier i Røde Kors, og sørger over sin tidligere kjæreste, Bernie. Han kjempet i de internasjonale styrkene under borgerkrigen og ble etterhvert meldt savnet, antatt drept. Det viser seg at de alle ar skjulte agendar av ymse slag, og ut fra dette vokser det flere intriger og hendelser som er svært spennende.

Vi følger særlig Harry og Barbara, og det er flotte menneskeportretter som tegnes. Ikke bare av dem, men av alle som deltar i historien. Selve historien er svært god og besnærende.

Leseopplevelsen er spesiell. Språket er godt, oversettelesen sitter bra og det er fin flyt i teksten. Likevel går det litt sakte å lese denne boken. Teksten pålegger leseren en litt rolig leserytme, men den kler boken, og det er bare å fortsette. For når man er halvveis i boken er det akkurat som man setter utfor en nedoverbakke med sykkel, og det går fort å lese den ferdig. Og når man er ferdig er man nesten litt lei seg.

Denne boken anbefaler jeg. Terningkast 5 på min skala.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar